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수능독서

[2024 수능 완성] 독서 지문 요약 : 단백질의 구조와 단백질 접힘

 단백질의 구조와 단백질 접힘

이 글은 단백질의 구조와 단백질의 접힘에 대해 설명하고 있다. 단백질은 어떤 구조를 이루는지에 따라 1~4차 구조로 구분할 수 있다. 2차 구조가 복잡한 3차원 형태로 접혀 입체 구조인 3차 구조가 되는데, 이때 2차 구조가 접히는 것을 단백질 접힘이라고 한다. 단백질은 아미노산 사이의 상호 작용과 수소 결합 등 여러 힘이 작용하여 3차 구조를 이루게 되며, 단백질의 접힘에는 샤페론이라는 단백질이 관여하기도 한다. 잘못 접힌 단백질이 세포 내부나 외부에 쌓이게 되면 알츠하이머병 등의 질병이 발생할 수 있다. 한편, 강산, 강염기, 높은 온도 등으로 인해 단백질의 접힘이 풀리거나 해체되면 단백질의 변성이 일어난다.

주제 : 단백질의 구조와 단백질 접힘의 원리

 

 

Protein Structure and Protein Folding

 

This text explains protein structure and protein folding. Proteins can be classified into primary, secondary, tertiary, and quaternary structures based on their structure. Secondary structures fold into complex three-dimensional shapes to become the tertiary structure, and this folding process is called protein folding. Proteins achieve their tertiary structure through various forces, such as interactions between amino acids and hydrogen bonds. Chaperone proteins can also help in protein folding. Misfolded proteins can accumulate inside or outside cells and cause diseases like Alzheimer's disease. Additionally, strong acids, strong bases, or high temperatures can unfold or dismantle protein folding, leading to protein denaturation.

 

Topic: Protein Structure and Principles of  Protein Folding